Novice

Novice

Evropska komisija za inovativna in zagonska podjetja namenja 178 milijonov evrov

Evropska komisija je napovedala prvi krog neposrednih naložb lastniškega kapitala v višini približno 178 milijonov evrov. Prek novega sklada za inovacije bo tako 42 visoko inovativnih zagonskih ter malih in srednjih podjetij skupaj prejelo lastniško financiranje za razvoj in širitev prodornih inovacij na področju zdravja, krožnega gospodarstva, napredne proizvodnje in drugih področjih, so sporočili iz Komisije.

Naložbe lastniškega kapitala, ki znašajo od 500.000 do 15 milijonov evrov na upravičenca, dopolnjujejo financiranje z nepovratnimi sredstvi, ki je bilo že zagotovljeno v okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije, da bi se podjetjem omogočila hitrejša širitev, pravijo v Komisiji.
 
Komisija je tokrat prvič neposredno vložila lastniški ali navidezni lastniški kapital v zagonska podjetja, in sicer naložbe lastniškega kapitala, kombinirane z nepovratnimi sredstvi, pri čemer se pričakuje, da bodo lastniški deleži znašali 10 do 25 odstotkov, dodajajo.

V okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije je bilo od decembra 2019 za financiranje v vrednosti več kot 563 milijonov evrov nepovratnih sredstev izbranih skupaj 293 podjetij. Med njimi jih je bilo 159 izbranih, da dodatno prejmejo nove naložbe lastniškega kapitala iz sklada Evropskega sveta za inovacije.

Kot pojasnjujejo v Komisiji, je 42 podjetij, za katera je bilo včeraj najavljeno, da prejmejo naložbe, prvih v tej skupini, ki so uspešno prestala postopek ocenjevanja in skrbnega pregleda. Preostalih 117 podjetij je v postopku obravnave in naj bi prejela naložbe, ko bo znan rezultat zadevnega postopka. 

V prvem krogu je bilo sicer izbrano tudi francosko podjetje XSUN. Gre za podjetje za proizvodnjo letal na sončno energijo, ki snuje energijsko neodvisne brezpilotne zrakoplove, da bi bili popolnoma samostojni in bi lahko delovali brez človeškega poseganja.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. januar 2021
138

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice