Novice

Novice

EU načrtuje izkoriščanje sredozemskih obnovljivih virov in potenciala vodika

Evropska komisija je nedavno predlagala, da se v okviru novega instrumenta EU za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI) v obdobju 2021–2027 uporabi 7 milijard evrov za sprostitev neizkoriščenega potenciala partnerskih držav južnega Sredozemlja, vključno na področjih obnovljivih virov in proizvodnje vodika.

Evropska komisija je pred kratkim sprejela skupno sporočilo, v katerem je predlagana »ambiciozna in inovativna« nova agenda za Sredozemlje, da bi se obnovilo in okrepilo strateško partnerstvo med Evropsko unijo in njenimi partnericami iz južnega sosedstva.

»Nova agenda uporablja celoten nabor orodij EU in predlaga, naj EU, njene države članice in partnerice iz južnega sosedstva združijo moči v boju proti podnebnim spremembam ter pospešijo dvojni zeleni in digitalni prehod in izkoristijo njun potencial, obnovijo svojo zavezanost skupnim vrednotam, skupaj obravnavajo prisilno razseljevanje in migracije ter okrepijo svojo enotnost in odločenost pri spodbujanju miru in varnosti v Sredozemlju,« pravijo v Komisiji.

Ta nova agenda se osredotoča na pet področij, med drugim na zeleni prehod (odpornost proti podnebnim spremembam, energija in okolje), cilj katerega je »izkoriščanje potenciala nizkoogljične prihodnosti, zaščita naravnih virov v regiji in ustvarjanje zelene rasti«.

Po navedbah Komisije je »južno sosedstvo eno glavnih žarišč na svetu glede podnebnih sprememb in degradacije okolja«.

»Hkrati je v sredozemski regiji nekaj najboljših svetovnih virov sonca in vetra, kar predstavlja neprimerljive priložnosti za sodelovanje na področju čiste energije, pri čemer je proizvodnja vodika nova strateška prednostna naloga,« so poudarili v Komisiji.

»Evropa in sredozemska regija imata medsebojno odvisne, dopolnjujoče se in konvergentne energetske interese, ki temeljijo na prednostnih nalogah zelene in poštene tranzicije in energetske varnosti,« so ocenili v Komisiji.

Prihodnje sodelovanje na področju energetskega prehoda in energetske varnosti bo tako osredotočeno na izbrane prednostne cilje, ki so: obsežna uporaba obnovljivih virov energije in proizvodnja čistega vodika, ki prispevata k cilju EU za vsaj 40 GW zmogljivosti elektrolizerjev v sosedstvu EU do leta 2030; močnejša medsebojna povezanost elektroenergetskih sistemov; prizadevanja in ukrepi za energetsko učinkovitost s poudarkom na stavbah in napravah; in politike za obravnavanje ubežnih emisij metana iz proizvodnje, transporta in uporabe fosilnih goriv v skladu z okvirom, določenim v strategiji EU za metan.

V Komisiji so dodali, da bodo podprli tudi pobude za določanje cen ogljika v sredozemski regiji.

Evropski poslanci so v začetku februarja podprli vzpostavitev mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah za ogljično intenzivne izdelke. Evropsko komisijo so tako pozvali, naj ta mehanizem vzpostavi najkasneje do leta 2023.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
22. februar 2021
387

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice