Novice

Novice

Ember: EU mora do leta 2026 podvojiti rast obsega vetrnih in sončnih elektrarn

Do leta 2026 bo treba v Evropski uniji podvojiti letni obseg novih vetrnih in sončnih elektrarn, če želimo zagotoviti zanesljivo oskrbo z energijo ter obenem izpolniti podnebne cilje o omejitvi globalnega segrevanja na največ 2 °C, v najnovejšem poročilu, objavljenem v sredo, ugotavlja mislišče Ember.

Če je bilo lani na novo postavljenih za 34 GW vetrnih in sončnih zmogljivosti, mora letni prirast leta 2026 doseči 76 GW, so zapisali avtorji poročila. »Projekcije napovedujejo precej počasnejšo rast, države Unije bi po sedanjih trendih do tega leta dodale za zgolj 38 GW zmogljivosti na leto,« so dodali.

»Ambicioznejši cilji [na področju obnovljivih virov] se še niso prevedli v pospešeno uvajanje na terenu,« je dejala Harriet Fox, analitičarka mislišča Ember in glavna avtorica poročila. »Evropa se mora nujno lotiti odpravljanja ovir pri izdajanju dovoljenj, da bo lahko v celoti izkoristila potencial obnovljivih virov.« 

Evropska komisija je v svojem načrtu REPowerEU predvidela, da bi za zajezitev uvoza energentov iz Rusije v odgovor na vojno v Ukrajini do konca desetletja iz obnovljivih virov proizvedli 69 odstotkov električne energije. »Toda nove terenske analize uvajanja tovrstnih elektrarn kažejo, da po zdajšnjih trendih pri vetrni in sončni energiji ne bo dosežena rast, ki bi vodila v izpolnjevanje teh primerno ambicioznih ciljev,« so pojasnili v mislišču. Ob koncu leta 2021 je bilo v regiji namreč za samo 513 GW zmogljivosti za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

Od držav evropske sedemindvajseterice so glede na poročilo samo štiri – Finska, Hrvaška, Litva in Švedska – na dobri poti, da dosežejo zadostno rast obsega vetrnih elektrarn. Pri Franciji, Španiji in Nizozemski je medtem »do leta 2026 zelo verjetna stagnacija ali zmanjšanje letnega obsega novih zmogljivosti«, so izpostavili avtorji. 

Ključni izziv pri doseganju zelenih ciljev ostaja pridobivanje dovoljenj, saj so roki za izdajo dovoljenj v nekaterih primerih preseženi tudi za petkrat. Od 18 držav, v katerih so analizirali projekte vetrnih elektrarn na kopnem, lahko denimo v nekaterih pridobivanje dovoljenja traja tudi do 120 mesecev – zavezujoča omejitev v Uniji pa je 24 mesecev, je še zapisano v poročilu.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
2. avgust 2022
67

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice