Novice

Novice

EIB financira gigatovarno litij-ionskih baterij

Švedski proizvajalec trajnostnih baterijskih celic in sistemov Northvolt je z Evropsko investicijsko banko (EIB) podpisal pogodbo o 350 milijonov dolarjev (297,95 milijona evrov) težkem posojilu za sofinanciranje prve evropske gigatovarne litij-ionskih baterij, so sporočili iz EIB. Tovarna Northvolt Ett na Švedskem bo zgrajena v okviru naložbenega načrta za Evropo.

Novo gigatovarno, ki bo Northvoltu v proizvodnem procesu omogočila rabo izključno obnovljivih virov, gradijo v občini Skellefteå na severu Švedske. Regija slovi po bogatih zalogah surovin in rudarski dejavnosti ter se ponaša z dolgo zgodovino procesne proizvodnje in recikliranja.

Podjetje bo tovarno Northvolt Ett uporabljalo kot primarno proizvodno enoto za pripravo aktivnih snovi, sestavljanje celic, recikliranje in pomožne storitve. Tovarna bo v začetni fazi pri polni zmogljivosti proizvedla za 16 GWh baterij na leto, pozneje pa bi zmogljivost lahko povečali na 40 GWh. Northvoltove baterije so namenjene uporabi v avtomobilih, sistemskih hranilnikih ter industrijskih in prenosnih napravah, je zapisano v sporočilu.

»Northvolt, ki je eno naših vodilnih podjetij, gradi prvo evropsko gigatovarno litij-ionskih baterijskih celic, ki bo plod domačega znanja, pri tem pa se bo ponašala z minimalnim ogljičnim odtisom. S podporo, ki jo izkazujemo temu tehnološko naprednemu projektu, obenem potrjujemo našo odločenost, da povečamo odpornost in strateško avtonomijo Evrope v ključnih panogah in tehnologijah,« je dejal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropsko zavezništvo za baterije, Maroš Šefčovič. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
31. julij 2020
112

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice