Novice

Novice

BASF predstavlja načrt za doseganje podnebne nevtralnosti

BASF si na poti do podnebne nevtralnosti postavlja še bolj ambiciozne cilje in želi do leta 2050 doseči neto ničelne emisije. Na podlagi najnovejšega napredka pri razvoju tehnologij z nizkimi vrednostnmi emisij ter brez CO2 družba tudi zvišuje svoj srednjeročni cilj zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030: zdaj želi BASF emisije toplogrednih plinov po vsem svetu zmanjšati za 25 odstotkov v primerjavi z letom 2018 – in to doseči kljub usmerjeni rasti in izgradnji velikega Verbund obrata na južnem Kitajskem. Če izključimo učinke načrtovane rasti, to pomeni, da se s trenutnim poslovanjem do konca tega desetletja emisije CO2 zmanjšajo za polovico. BASF v splošnem načrtuje, da bo za doseganje svojih novih podnebnih ciljev do leta 2025 vložil do milijarde EUR, do leta 2030 pa še 2 do 3 milijarde EUR. 

Leta 2018 so svetovne emisije skupine BASF znašale 21,9 milijona ton ekvivalenta CO2. Leta 1990 je bila ta številka približno dvakrat višja. Novi cilj emisij do leta 2030 predstavlja približno 60-odstotno zmanjšanje v primerjavi z ravnmi iz leta 1990, kar presega cilj Evropske unije, ki znaša minus 55 odstotkov. »Novi podnebni cilji poudarjajo našo odločnost in zavezanost BASF-a Pariškemu podnebnemu sporazumu. Podnebne spremembe so največji izziv 21. stoletja. V odgovor moramo prilagoditi svoje procese in svoj portfelj izdelkov in to preobrazbo sedaj pospešiti. Najprej se moramo osredotočiti na začetne korake tega procesa, ne na zadnje. Zato bo BASF povečal svojo uporabo obnovljivih virov energije, prav tako pa bomo pospešili razvoj in uvajanje novih postopkov brez CO2 za proizvodnjo kemikalij. S preglednostjo in s ponudbo za sistematično in postopno zmanjševanje ogljičnega odtisa BASF izdelkov vzdolž celotne vrednostne verige pomagamo našim kupcem v vseh panogah, da zmanjšajo ogljični odtis lastnih izdelkov,« je dejal dr. Martin Brudermüller, predsednik uprave izvršnih direktorjev BASF SE.

Poleg načrtovanih naložb v obnovljive vire energije BASF izvaja številne vodilne projekte:

- BASF sodeluje s SABIC in Linde pri realizaciji pilotne peči za prvi električni ogrevani parni kreking na svetu. V primerjavi z običajnimi krekingi bi to omogočilo skoraj brezogljično proizvodnjo osnovnih kemikalij. V kolikor odobrijo potrebno financiranje bodo že leta 2023 začeli z zagonom pilotnega obrata. 

 - BASF razvija tehnologijo metanske pirolize za brezogljično proizvodnjo vodika iz zemeljskega plina. V primerjavi z drugimi procesi za proizvodnjo vodika brez emisij metanska piroliza zahteva le približno petino električne energije. V Ludwigshafnu je bil zgrajen pilotni reaktor, ki začenja z obratovanjem. Ta projekt je financiralo nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave.

 - BASF v sodelovanju s podjetjem Siemens Energy trenutno preučuje možnosti za izgradnjo sistema za PEM (protonska izmenjevalna membrana) elektrolizo vode z zmogljivostjo 50 MW, za proizvodnjo vodika iz vode in električne energije brez CO2, na lokaciji v Ludwigshafnu. Ta brezogljični vodik bi se v glavnem uporabljal kot surovina v Verbundu, v omejenem obsegu pa bi se uporabljal tudi v podporo uvajanju trga mobilnosti v metropolitanski regiji Porenje-Neckar.

 - Na lokaciji v Antwerpnu BASF načrtuje naložbo v enega največjih projektov zajemanja in skladiščenje ogljika (CCS) pod Severnim morjem. Skupaj s partnerji v združenju Antwerp@C se s tem lahko izognemo več kot milijonu ton emisij CO2 na leto pri proizvodnji osnovnih kemikalij. Končna odločitev o naložbi je predvidena za leto 2022.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
5. april 2021
110

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice