Novice

Novice

Eko sklad v knjižici Ekomanija o razvoju energetske učinkovitosti v Sloveniji v zadnjih 10 letih

Na Eko skladu, Slovenskem okoljskem skladu, so ob svetovnem dnevu varstva okolja in 25. obletnici delovanja v sodelovanju z družbo Informa Echo pripravili knjižico Ekomanija, ki je nadaljevanje projekta iz leta 2005. Tokratna izvedba vsebuje prikaz razvoja energetske učinkovitosti v Sloveniji v zadnjih desetih letih, tako z vidika izvedenih ukrepov kot z vidika finančnih spodbud sklada.

V zadnjih 10 letih je bilo s približno 260 mio EUR nepovratnih sredstev sofinanciranih skoraj 110.000 naložb v učinkovito rabo energije ter dodeljenih okrog 280 mio EUR kreditov za dobrih 10.000 okoljskih naložb. Učinek vseh teh naložb je zmanjšanje izpustov CO2 za skoraj 320.000 ton in 1.380 GWh prihranjene energije, so sporočili z Eko sklada.

Na Eko skladu ocenjujejo, da je bilo za izvedbo teh investicij potrebnih letno okrog 1500 delovnih mest, pri čemer se - kot še dodajajo - lahko zaključi, da ob upoštevanju tudi posrednih učinkov s svojimi spodbudami ustvarijo približno 2400 »zelenih« delovnih mest.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
16. avgust 2019
793
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice