Novice

Novice

Emisije CO2 iz energetske porabe lani v EU padle za 2,5 odstotka

Lani so se emisije ogljikovega dioksida (CO2), ki nastajajo ob izgorevanju fosilnih goriv, v EU v primerjavi z letom pred tem zmanjšale za 2,5 odstotka, sporočajo iz Eurostata. Največji upad so zabeležili na Portugalskem in v Bolgariji, in sicer za 9 in 8,1 odstotka.

Po ocenah Eurostata so se emisije CO2 v letu 2018 zmanjšale v večini držav članic EU, do največjega padca pa je prišlo na Portugalskem (-9 odstotkov), tej pa sledijo Bolgarija (-8,1 odstotka), Irska (-6,8 odstotka), Nemčija (-5,4 odstotka), Nizozemska (-4,6 odstotka) in Hrvaška (-4,3 odstotka). 

V Sloveniji so se emisije CO2, ki nastajajo ob izgorevanju fosilnih goriv, zmanjšale za 0,4 odstotka, v Romuniji pa za 0,3 odstotka.

Rast emisij so zabeležili v osmih državah članicah, in sicer v Latviji (+8,5 odstotka), na Malti (+6,7 odstotka), v Estoniji (+4,5 odstotka), Luksemburgu (+3,7 odstotka), na Poljskem (+3,5 odstotka), Slovaškem (+2,4 odstotka), Finskem (+1,9 odstotka) in Litvi (+0,6 odstotka).

»Emisije COmočno prispevajo h globalnemu segrevanju in predstavljajo okoli 80 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov v EU,« pravijo v Eurostatu in dodajajo, da na izpuste CO2 vplivajo med drugim podnebni pogoji, gospodarska rast, število prebivalstva, promet in industrijska dejavnost.

Eurostat je še izpostavil, da »uvoz in izvoz energetskih produktov vpliva na emisije CO2 v državi, kjer fosilna goriva izgorevajo: emisije se tako denimo povečajo ob uvozu premoga, medtem ko uvoz električne energije v državi uvoznici nima neposrednega vpliva na emisije, saj do teh pride že v državi proizvajalki«.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. maj 2019
1567
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice