Novice

Novice

Evropski parlament potrdil nove emisijske standarde CO2 za nova težka vozila

Evropski parlament je sredi aprila potrdil prve evropske emisijske standarde CO2 za nova težka vozila. Nova pravila določajo cilje za zmanjšanje povprečnih emisij novih tovornjakov za leti 2025 in 2030, so sporočili iz Evropske komisije.

Nova pravila bodo prispevala k modernizaciji evropskega prometnega sektorja in prehodu Evrope na nevtralno gospodarstvo v skladu z zavezami EU iz pariškega podnebnega sporazuma. Pravila so del svežnja o čisti mobilnosti.


Komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete je dejal: »Današnje glasovanje je ključno. Težki prometni sektor lahko igra bistveno vlogo pri prehodu Evrope na podnebno nevtralno gospodarstvo. Ti prvi in vseevropski cilji in spodbude bodo industriji EU pomagali pri vključevanju inovativnosti v smeri boljše porabe goriva in proizvajanju vozil z ničelnimi emisijami ter utrdili vodilno vlogo evropske industrije na področju inovativnih tehnologij, hkrati pa bodo prevoznikom prihranili stroške goriva in omogočili čistejši zrak za vse Evropejce.«

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
3. maj 2019
1557
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice