Arhiv novic

Arhiv novic

Javna obravnava uredbe o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na OVE in SPTE

Ministrstvo za infrastrukturo (MzI) je začelo javno obravnavo predloga uredbe o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na OVE in SPTE z visokim izkoristkom na trgu z električno energijo. Pripombe zbirajo do 22. februarja.

Agencija za energijo mora vsako leto do 31. oktobra pripraviti napoved položaja proizvodnih naprav na OVE in SPTE z visokim izkoristkom na trgu z električno energijo. Napoved se uporabi za določitev cene električne energije za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in služi kot podlaga za določanje potrebne višine obratovalnih podpor.

Z uveljavitvijo novega Energetskega zakona (EZ-1) je uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na OVE in SPTE na trgu z električno energijo prenehala veljati, uporablja pa se do uveljavitve novih podzakonskih predpisov, izdanih na podlagi Energetskega zakona.

V predlogu nove uredbe je bila na osnovi odločbe Evropske komisije v drugi točki 3. člena predloga uredbe dodana obveznost Agencije za energijo o preverjanju  obratovalnih stroškov proizvodnih naprav OVE na letno biomaso. V prilogi I pa se je spremenila metodologija za določanje referenčne cene električne energije - namesto borznega indeksa EEX je v predlogu uredbe uporabljen borzni indeks HUDEX, za določanje referenčne cene substrata koruzne silaže pa se je spremenila osnova za strošek pridelave koruze. Zaradi opuščanja subvencij se je opustilo določanje referenčne cene premoga.  

Predlagana metodologija je oblikovana na podlagi analize preteklega in trenutnega stanja tržišča in izboljšuje točnost določanja referenčnih cen predmetnih energentov, dodajajo na MzI.

Celoten predlog najdete TUKAJ.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice