Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: Smetumet, Varčni kuhar in FoodPlus primeri dobrih praks na področju odpadkov

V okviru projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse je Umanotera s pomočjo treh uspešnih zgodb predstavila načela trajnostne proizvodnje in potrošnje. »Kulturno ekološko društvo Smetumet v prepoznavnem, oblikovalsko dovršenem in duhovitem slogu v slovenski družbi širi pripadnost ponovni uporabi in preprečevanju nastajanja odpadkov. Programsko orodje Varčni kuhar z omogočanjem boljšega načrtovanja obrokov v obratih javne prehrane pripomore k zmanjšanju količin odpadne hrane. Spletna platforma FoodPlus pa je namenjena prodaji prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti,« so pojasnili v Umanoteri.

Članice kulturno ekološkega društva Smetumet znajo ekološka in etična načela zapakirati v igrive funkcionalne izdelke, ki na neprisiljen način spreminjajo vsakdanje navade njihovih uporabnikov, pravijo v Umanoteri. V društvu namreč unikatne reciklirane izdelke razvijajo, oblikujejo in proizvajajo iz presežnih, odpadnih in naravnih materialov iz lokalnega okolja. Vse to delajo ročno in pri tem porabijo zelo malo energije. Kot poudarjajo v Umanoteri, so izdelki društva Smetumet »trpežni in ojačani z namenom, da je njihova življenjska doba dolga, nudijo pa tudi brezplačna popravila, da jim dobo uporabe še podaljšajo«. Članice društva materiale čim manj spajajo, da je izdelke po končani uporabi lažje primerno sortirati, in sicer kompostirati ali razvrstiti v primeren zabojnik za reciklažo. Poleg tega družbeno odgovornim podjetjem in organizacijam ponujajo možnost izdelave promocijskih izdelkov iz njihovih lastnih odpadkov. »Izdelki in raznolike ozaveščevalne aktivnosti Kulturno ekološkega društva Smetumet, ki je tudi socialno podjetje, opozarjajo na probleme smetenja in ponujajo konkretne rešitve v reciklaži,« pravijo v Umanoteri.

Programsko orodje Varčni kuhar, ki sta ga zasnovala Tomaž Pangeršič in Tomaž Hren, je namenjeno zmanjševanju odpadne hrane v prehranskih obratih. V Sloveniji namreč vsako leto ustvarimo približno 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo, od česar je velika večina kuhinjskih odpadkov. Varčni kuhar preko zaslona na dotik uporabnikom omogoča izbiro menija za naslednji dan, kuharju pa natančno normiranje obrokov in minimiziranje odpada. »Optimalna poraba hrane ima pozitiven finančni učinek, zmanjšuje se tudi poraba energije. Orodje Varčni kuhar ima tudi ozaveščevalno funkcijo, saj uporabnika na preprost način opozarja na pomen odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo,« pravijo v Umanoteri.

Da bi pomagali zmanjšati velike količine odpadne hrane, so v start-up podjetju Smart Futuristic razvili spletno platformo FoodPlus. Platforma omogoča vnos podatkov o razpoložljivosti prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti, ter povezovanje z deležniki v prehranski verigi, ki lahko takšno hrano pravočasno porabijo ali predelajo v nov proizvod (industrijske kuhinje, gostinski sektor, hoteli ipd), pravijo v Umanoteri in dodajajo, da bo aplikacija uporabnikom omogočala tudi izbiro najbolj učinkovitega načina prevoza. »Pravočasna odprodaja zalog prinaša pomembne finančne prihranke tako proizvajalcem prehranskih izdelkov kot tudi odjemalcem. FoodPlus je primer dobre podjetniške ideje s številnimi sinergijskimi učinki in potencialnim globalnim dometom,« poudarjajo v Umanoteri.
Projekt Slovenija znižuje CO2: dobre prakse financira ministrstvo za okolje in prostor (MOP) iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice