Novice

Novice

»EU potrebuje višje cene ogljika, da postopoma opusti premog in nafto«

EU potrebuje višje cene ogljika, da postopoma opusti uporabo premoga in nafte, je nedavno dejal član odbora za energijo Evropskega parlamenta Niels Fuglsang.

»Mnogi politiki niso bili pripravljeni ogljiku dati tako visoko ceno, da bi industrija nafte in premoga postali nedonosni« in da bi na ta način rabo teh dveh energentov opustili, je na spletnem seminarju Euractiva povedal levosredinski evropski poslanec Niels Fuglsang.

»Upam, da se bo to spremenilo [v paketu Pripravljeni na 55], da bomo tako lahko dobili višjo ceno ogljika. To je tisto, kar potrebujemo,« je dejal.

V predlogih Evropske komisije, ki so bili v okviru svežnja Pripravljeni na 55 predstavljeni julija, so določeni ukrepi, s katerimi bo EU dosegla zavezujoč cilj, da do leta 2030 zmanjša emisije toplogrednih plinov za najmanj 55 % glede na raven iz leta 1990, vključno z reformami zakonodaje EU o sistemu za trgovanje z emisijami (ETS).

Parlamentarni odbor za energijo bo v prihodnjih mesecih sprejel uradna mnenja o reformah ETS. Reforme vključujejo spremembe rezerve za stabilnost trga (MSR) - mehanizma za ublažitev šokov ponudbe in povpraševanja. Ta odbor, ki pokriva tudi industrijsko politiko, je ponavadi zaskrbljen zaradi vpliva cen ogljika na konkurenčnost industrije EU.

Mnenje parlamentarnega odbora za energijo bo vključeno v razprave vodilnega okoljskega odbora, ki bo sprejel končna priporočila o teh temah, o katerih bo nato glasoval celoten Evropski parlament. Okoljski odbor naj bi o predlogih ETS in MSR razpravljal danes.

Evropske cene ogljika so se od novembra skoraj potrojile in dosegle rekordne vrednosti nad 63 EUR/t, strmo zvišanje pa je povzročilo pritožbo Evropskemu organu za vrednostne papirje in trge (ESMA) zaradi domnevne zlorabe trga s strani velikih finančnih akterjev.

Evropska komisija je medtem pozvala k mirnemu odzivu na rekordno visoke cene ogljika. Te so namreč znotraj razpona 50–80 EUR/t, ki ga je Komisija navedla v svoji presoji vpliva zmanjšanja izpustov v Uniji za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. september 2021
89

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice