Ključni ukrepi

Ključni ukrepi

Gospodinjski aparati

Gospodinjski aparati

Do pravega, energetsko učinkovitega in okolju prijaznega nakupa gospodinjskih aparatov pomagajo podatki na energijski nalepki, na podlagi katerih lahko primerjamo aparate enake namembnosti in ugotovimo, kateri izmed njih je najučinkovitejši. Večja energijska varčnost pomeni nižje stroške elektrike. Energijske nalepke za gospodinjske aparate se v Evropi uporabljajo že od leta 1995, V Sloveniji pa je tovrstno označevanje večine gospodinjskih aparatov obvezno od junija 2002. S sprejetjem nove evropske direktive leta 2010 sta se videz in vsebina energijske nalepke pomembno spremenila. Energijski razredi so sicer še vedno prikazani z barvno lestvico, vendar je ta odprta navzgor (A+, A++ in A+++), kar omogoča veliko bolj natančen prikaz energijske učinkovitosti aparata. Nekatere produktne skupine imajo na novih nalepkah tudi nove, dodatne podatke, ki so lahko v dodatno pomoč pri odločitvi za nakup (npr. podatek o razredu učinkovitosti sušenja pri sušilnih strojih).

Uporaba nalepke je obvezna za označevanje naslednjih skupin gospodinjskih aparatov in naprav:

  • hladilniki, zamrzovalniki in njihove kombinacije;
  • pralni in sušilni stroji ter njihove kombinacije;
  • pomivalni stroji;
  • pečice;
  • grelniki in hranilniki tople vode;
  • svetlobni viri (žarnice in sijalke za gospodinjstva);
  • klimatske naprave;
  • televizorji.

Sistem in urnik prehoda označevanja na nove razrede je različen glede na vrsto aparatov; pri nekaterih se najbolj neučinkoviti razredi (E, F, G) postopno umikajo novim, pri drugih je sistem kombiniran glede na možne funkcije aparata, pri tretjih se je celotna sedem razredna lestvica pomaknila navzgor. Stara nalepka je bila enotna za vse skupine aparatov, od leta 2010 pa ima vsaka skupina aparatov svojo nalepko. Da bi bila ta razumljiva v vseh državah EU, so besedilo nadomestili simboli (piktogrami), spremenili so se tudi obseg podatkov in nekateri kazalniki. Najpomembnejši so (odvisno od vrste aparata) letna raba energije in vode, učinkovitost, zmogljivost, prostornina, hrup pri obratovanju ipd. Novost je tudi označevanje televizorjev. Glavna sprememba je označevanje energijsko varčnejših aparatov z nadgradnjo doslej uporabljene lestvice, besedilo pa so zamenjali simboli.

Od marca 2013 je na prodajnih mestih v Sloveniji na voljo še dodatna informacija o tem, kakšni so pričakovani obratovalni stroški na letni ravni ali v predvideni življenjski dobi določenega aparata. Ob nakupu gospodinjskih naprav je smiselno preveriti tudi podatek, ali imajo (zlasti pralni in sušilni stroji ter pečice) funkcijo zamika oziroma zakasnitve vklopa.

Pomembno je vedeti:

  • eden izmed najpomembnejših kriterijev za nakup energijsko varčnega aparata je ustrezen energijski razred, označen na nalepki (A, A+, A++);
  • naprave z manjšo zmogljivostjo porabijo manj elektrike;
  • strošek nakupa pralnega ali sušilnega stroja nove generacije se praviloma povrne v času življenjskega cikla stroja;
  • zelo velik hladilnik ali televizijski sprejemnik v primerjavi z manjšim porabi več elektrike za delovanje;
  • vse naprave in aparati, ki za delovanje porabljajo električno energijo, so porabniki energije tudi v stanju mirovanja (v načinu pripravljenosti);
  • starejši aparati so energetsko manj učinkoviti (energetsko in stroškovno potratnejši) v primerjavi s sodobnimi napravami;
  • nekontrolirane energijske izgube lahko najbolj učinkovito zmanjšamo s popolnim izklopom aparatov, kadar niso v uporabi;
  • redna uporaba energijsko varčnejših programov, uporaba naprav v skladu z navodili proizvajalca, vklapljanje aparatov v času manjše dnevne tarife (tarifa MT) ter redno čiščenje in vzdrževanje naprav lahko znatno pripomorejo k zmanjšanju porabe elektrike in posledično k nižjim stroškom.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
2743

Ohranite okolje čisto

  • URE

    Učinkovita raba energije
  • OVE

    Obnovljivi viri energije
  • SPTE

    Soproizvodnja toplote in energije
  • Ogljični odtis

    Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
  • Biomasa

    Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice