Novice

Novice

Predstavili prvi baterijski sistem slovenskega proizvajalca

Modularni baterijski hranilnik električne energije AMBER, ki je integriran v distribucijsko omrežje Elektra Celje v Velenju, bo skupaj z vključenim naprednim krmilnim sistemom podprl obratovanje obnovljivih virov energije (OVE), distribucijskega omrežja, industrijskih porabnikov in mikroomrežij, lahko pa služi kot podpora pri regulaciji frekvence in napetosti oziroma kvaliteti električne energije, so po nedavni predstavitvi baterijskega sistema sporočili iz celjske distribucije.

Projekt AMBER, v okviru katerega je bil razvit baterijski sistem, se ukvarja z napredno uporabo baterijskega hranilnika električne energije neposredno za izboljšanje obratovanja in zanesljivosti napajanja distribucijskega omrežja, izpostavljajo v Elektru Celje, ki je vodilni partner projekta.

Testni poligon, kjer bo projekt potekal in kamor je baterijski hranilnik že umeščen, je TP Gimnazija Velenje. Pri vgrajenem baterijskem hranilniku gre za baterijski sistem LFP 80 kWh (409,6V 200Ah) s pretvorniškim sistemom 40 kVA in ločilnim mestom 40 kVA z vgrajenim HMI panelom.

Baterijski sistem AMBER je razvilo podjetje C&G skupaj s podjetji Tab, Prinsis in Sipro inženiring.

V okviru projekta so bile skupaj s podjetjem Mega M razvite tudi programske storitve, monitoring in krmilni sistem za upravljanje baterijskega sistema, in sicer v namen testiranja sistemske prožnosti in zagotavljanja kvalitetnejšega napajanja v lokalnem omrežju.

V okviru naprednih integracij bo podjetje C&G razvilo in implementiralo še programski vmesnik, ki bo Elektru Celju omogočal integracijo, daljinski nadzor in vodenje baterijskega sistema z uporabo naprednega ADMS sistema iz distribucijskega centra vodenja. 

Kot poudarjajo v Elektru Celje, želijo skozi projekt AMBER in tehnologijo baterijskih hranilnikov električne energije preizkusiti možnost zniževanja koničnih obremenitev.

Poleg testiranja zmanjševanja konic pa želijo v Elektru Celje v okviru projekta AMBER preizkusiti tudi podatkovno integracijo med baterijskim hranilnikom električne energije in naprednim ADMS sistemom za potrebe proženja aktivacij fleksibilnosti, so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Ob tem izpostavljajo, da omogoča sistem ADMS distribucijskim operaterjem ključno vlogo pri uvajanju tehnologij baterijskih hranilnikov električne energije na trg prožnosti.

»Na podlagi analitskih izračunov lahko elektroperater tudi določi optimalni produkt, ki ga želi kupiti na trgu s prožnostjo, in tako zagotovi boljše delovanje omrežja, s katerim upravlja,« so še poudarili v celjski distribuciji.

Dodajajo, da gre v projektu »predvsem za celostno optimizacijo obratovalnega stanja nizkonapetostnega omrežja z baterijskim hranilnikom električne energije in določitev kritičnih meja obratovanja z uporabo ostalih podatkov o omrežju«.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
8. oktober 2021
125

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice