Novice

Novice

TROIA izbrana za slovenski startup leta

Podjetje TROIA je zmagovalec slovenskega finala tekmovanja v okviru InnoEnergyjevega izziva PowerUp!. Ekipa je bila s tem izbrana za slovenski startup leta in lahko državo predstavlja tudi na mednarodnem velikem finalu.

Podjetje TROIA je bilo v petek, 8. maja, v okviru spletnega državnega finala InnoEnergyjevega tekmovanja PowerUp! razglašeno za slovenski startup leta. Pobuda je bila zagnana januarja, njen namen pa je bil najti najbolj inovativne startupe, podjetja v fazi širitve in mala ter srednja podjetja iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Kandidati so bili iz 24 držav, kar 362 od rekordno 425 prijavljenih startupov pa je izpolnjevalo pogoje za sodelovanje v tekmovanju. V Sloveniji so se za naziv najboljšega v državi potegovali trije izbrani kandidati, zmagovalca pa je izbrala žirija, ki so jo sestavljali direktorica Next Move Energy in strokovnjakinja za ogljično nevtralnost Nina Bračko Colja, IT strokovnjak in direktor skupine Žejn in direktor družbe PartIT Ernest Žejn, prof. dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani ter predstavnik EIT InnoEnergy Szymon Kwiatkowski.

TROIA, zmagovalec slovenskega tekmovanja PowerUp! s svojim naprednim tehnološkim znanjem in inovativnim razmišljanjem že uspešno prodira na trge po vsem svetu. Kot strokovnjakom upravljanja sredstev je razvoj lastnega produkta – platforme TROIA AR (obogatena resničnost), omogočil nove dimenzije razvoja za prihodnost in se že izkazal kot korak v pravo smer. Platforma TROIA AR, s pomočjo AR očal, tablic ali telefonov, prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kvalitete pri delu. Ponuja neskončne možnosti in poslovne priložnosti za vse industrije in ekipa podjetja TROIA ima znanje za rokovanje z različnimi primeri uporabe, za različne organizacije.

Obogatena resničnost velja za tehnologijo, ki jo bo v prihodnosti uporabljalo vsako podjetje, ki želi ostati konkurenčno in podjetje TROIA se je pripravljeno spoprijeti z vsakim izzivom, pravi ekipa podjetja TROIA, ki je oznanitev pospremila z besedami: »Zmage smo izredno veseli, saj smo tekmovali proti resnično inovativnim in dobrim rešitvam. Za nas predstavlja potrditev dobrega in trdega dela, ter predvsem potrditev kvalitete naše rešitve. Nagrada bo pripomogla k nadaljnjemu razvoju lastnih rešitev. Verjamemo da nam bo sodelovanje z EIT InnoEnergy prineslo dodatne nove priložnosti, nove kontakte in večjo prepoznavnost, s pomočjo katere bomo svoje rešitve lahko prikazali širši svetovni javnosti.«

V letošnjem tekmovanju PowerUp! Slovenija se je predstavil tudi startup SparkLPG, ki že to jesen postavlja na trg lasten produkt – avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina ter doseganjem najvišjih izkoristkov motorja, varnosti in omogočanja strankam do 50 % takojšnjih prihrankov. Gre za lasten dolgoleten razvoj in intelektualno lastnino, ki je plod mednarodne podjetniške ekipe Simona Štrancarja, Thomasa van Veena in Darka Obretana. Inovativni produkt že buri mednarodni avtoplinski trg in privlači pozornost največjih svetovnih konkurentov, saj gre za rešitev, ki je spodletela v razvoju mednarodnim korporacijam. Produkt bo predvidoma septembra dosegljiv slovenskim strankam, imajo pa že naročila iz večjih svetovnih avtoplinskih trgov. Čeprav avtoplin kot alternativno pogonsko gorivo dosega manj pozornosti s strani medijev, velja, poleg takojšnjega znižanja stroškov za do 50 %, za eno od najčistejših alternativnih virov energije v prometu, je povedal Simon Štrancar.

Med tremi slovenskimi startupi pa se je v PowerUp! tekmovanju predstavil tudi Geteco, ki rešuje okoljski problem mešane odpadne plastike, ki za komunalna podjetja in koncesionarje ni zanimiva za recikliranje ali predelavo v nove inovativne proizvode. Mešana odpadna plastika se sicer najpogosteje odlaga na odlagališče odpadkov ali proda v energetske namene v sosednje države EU. Getecova rešitev je tako namenjena komunalnim podjetjem, embalažnim družbam in gospodinjstvom. Kot je pojasnil eden treh ustanoviteljev Luka Zajec (soustanovitelja sta še Tadeja Brajnik in Daniel Breznik), mešano odpadno plastiko predelujejo s tehnologijo pirolize (depolimerizacija) v nove proizvode, ki bodo nadomeščali osveževalce bitumna v recikliranem asfaltu in v pogonska goriva (dizel, bencin) ter električno energijo, z več kot 90-odstotnim izkoristkom. Kot dodaja, pa velik okoljski problem predstavljajo tudi uporabljene plastične (otroške in odrasle) plenice, higienski vložki, zaščitne maske in rokavice itd., ki se sedaj le odlagajo na odlagališča odpadkov in imajo tudi do 450 let razpolovne dobe. »Z našim znanjem in izkušnjami smo že izdelali popolnoma delujočo prototipno napravo s kapaciteto 1.600 t/leto, s katero bomo pripomogli k povečanju stopnje recikliranja plastike najprej v regiji, ob izdatnejši finančni podpori projektu pa tudi širše,« je sklenil Zajec.

»Zadovoljni smo, da je bilo tekmovanje v tako zahtevnih razmerah tako uspešno izvedeno. Predstavili smo tri startupe z res zanimivimi ter 'skalabilnimi' rešitvami oziroma produkti. Ekipe so realne, z jasnimi cilji in predvsem močno tehnološko podlago. Vsak od startupov lahko postane resen igralec na mednarodnem trgu. Slovensko znanje in podjetnost ob partnerju, kot je Innoenergy, ki prinaša močno mrežo partnerjev in strank, je razlog za naš ponos in veselje, da bomo Slovenci globalni igralci. Globalnost se morda zdi v teh konkretnih časih nekoliko bolj oddaljena, vendar verjamemo, da bodo startupi to zmogli. Kot ABC Accelerator verjamemo, da je regija primerna za odlična podjetja in njihovo rast,« je ob robu nacionalnega tekmovanja PowerUp! povedal Bernard Grum, InnoEnergyjev hub menedžer za Slovenijo.

Zmagovalci državnih tekmovanj se bodo lahko potegovali za glavne nagrade na mednarodnem velikem finalu: denarne nagrade v vrednosti do 65.000 evrov, naziv startup leta SVE in bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Revolut in SpeedUp Group. Pobuda ponuja tudi način za zagotovitev milijonskih naložb in za vključitev v mrežo družbe EIT InnoEnergy, ki nudi sredstva, znanja in široko mrežo zaupanja vrednih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo vzcveteti in doseči svetovni uspeh.

Odločitev glede točnega datuma in prizorišča mednarodnega velikega finala bo sprejeta kasneje in bo odvisna od rahljanja vladnih ukrepov v regiji.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
22. maj 2020
87
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice