Novice

Novice

Eko sklad v prvem polletju razdelil 29 milijonov evrov subvencij

Eko sklad je v prvi polovici leta izplačal rekorden obseg dodeljenih spodbud za okoljske naložbe; od tega jih je največ podelil za energetsko učinkovitost. »V letu 2019 so se aktivnosti bistveno okrepile. V prvi polovici letošnjega leta je bilo izplačanih 29 milijonov evrov subvencij, kar je dvakrat toliko kot v prvem polletju lani in več kot v v povprečju zadnjih let na letni ravni. Velik porast je bil letos tudi pri kreditih; koriščenih je bilo za 18 milijonov evrov kreditov, kar je 50 odstotkov več kot v prvem polletju lanskega leta,« so sporočili iz sklada.

Na Eko skladu še dodajajo, da obseg aktivnosti strmo narašča. »V zadnjih 10 letih smo s približno 260 milijonov evrov nepovratnih sredstev sofinancirali skoraj 110.000 naložb v učinkovito rabo energije in dodelili okrog 280 milijonov evrov kreditov za dobrih 10.000 okoljskih naložb. Učinek vseh teh naložb je zmanjšanje izpustov CO2 za skoraj 320.000 ton in 1.380 GWh prihranjene energije,« so še sporočili.

Eko sklad je samo v letu 2018 za projekte energetske učinkovitosti namenil okoli 60 milijonov evrov, po novem pa ponujajo tudi nepovratna sredstva za podjetja in konkretno za ukrepe v poslovnih stavbah, je na nedavnem dogodku o pametnem ogrevanju za trajnostno prihodnost na sejmu MOS povedala direktorica Eko sklada mag. Mojca Vendramin.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
26. september 2019
962
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice