Novice

Novice

MzI podpira ambiciozne podnebne cilje, a ob upoštevanju posebnosti Slovenije

Ministrstvo za infrastrukturo (MzI) podpira ambiciozne podnebne cilje, pri tem pa mora Slovenija upoštevati svoje posebnosti, potrebna pa bo tudi povezanost vseh sektorjev, je poudaril državni sekretar na MzI Bojan Kumer na nedavnem podnebnem posvetu pri predsedniku države Borutu Pahorju.

»MzI absolutno podpira ambicioznost ciljev, ki si jih bomo zastavili,« je dejal Kumer, ob tem pa opozoril, da pa je bil pred desetimi leti morda preveč na palec postavljen cilj za obnovljive vire energije (OVE) do leta 2020.

V vladi tako sicer vlagajo vse napore, da bi pospešili umeščanje in gradnjo OVE, ker za ostala dva cilja - emisije in učinkovita raba energije - dobro kaže, a doseganje zelo ambicioznega cilja 25 % OVE predstavlja res velik izziv, je dejal Kumer.

Ministrstvo je zato v zakonodajo dodalo člen, ki bo Sloveniji v primeru nedoseganja cilja OVE za leto 2020 omogočal dve opciji - ali bo plačala kazen, ki bo po besedah Kumra zagotovo večji strošek, ali pa bo prostovoljno vplačala v mehanizem finančne izravnave, ki bo omogočal tudi to, da bo slovensko podjetje zgradilo obnovljiv vir energije in ga lažje umestilo v prostor v tujini kot pri nas.

»Res si želimo, da te dikcije ne bi bilo treba uporabiti. Če bi pa že prišlo do tega, je pa odgovorno za državni proračun, da prihranimo sredstva in poiščemo cenejšo opcijo,« pravi Kumer. Omenil je še, da je ravno te dni izšel nov razpis Agencije za energijo za OVE v višini deset milijonov evrov. Jeseni bo objavljen še eden razpis, kar pomeni, da bodo letos prvič v enem letu trije takšni razpisi.

Glede ambicioznosti pri prihodnjih ciljih pa je Kumer še poudaril, da nas ločeno sektorsko delovanje ne po pripeljalo do nobene ambiciozne številke. »Vsi sektorji se bomo morali povezati, vsak ukrep, ki ga bomo sprejeli, pa bo treba presojati v luči cilja emisij toplogrednih plinov.«

»Upoštevajmo naše posebnosti, naša pot ni nemška, ne francoska, lahko je slovenska,« je še povedal državni sekretar in poudaril, da moramo znati priti do ambicioznih ciljev.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
12. julij 2019
430
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice