Novice

Novice

EK bo prijavila državljansko pobudo za ceno za ogljik

Evropska komisija je v začetku julija sklenila, da bo prijavila tri nove evropske državljanske pobude, med drugim pobudo »Cena za ogljik v boju proti podnebnim spremembam«.  Če bo omenjena pobuda v letu dni prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic, jo bo Komisija analizirala in se nanjo odzvala. Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti, so sporočili iz Komisije.

Organizatorji pobude »Cena za ogljik v boju proti podnebnim spremembam« pozivajo Komisijo, »naj predlaga zakonodajo EU za odvračanje od porabe fosilnih goriv, za spodbujanje varčevanja z energijo in uporabe obnovljivih virov v boju proti globalnemu segrevanju in za omejitev dviga temperature na 1,5 °C«.

Cilj pobude je uvedba najnižje cene za emisije CO2, odprava obstoječega sistema brezplačne dodelitve pravic onesnaževalcem v EU in uvedba mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah, pri čemer se prihodki iz oblikovanja cen ogljika namenijo za evropske politike, ki podpirajo varčevanje z energijo in uporabo obnovljivih virov, ter za zmanjšanje obdavčitve nižjih prihodkov.

Prijava pobude bo potrjena 22. julija 2019, ko se bo začel enoletni postopek zbiranja podpisov v njeno podporo.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. julij 2019
445
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice