Novice

Novice

Eko sklad objavil prenovljene spodbude za podjetja in občine

Eko sklad razširja nabor upravičencev do spodbud za pravne osebe za naložbe učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije ter nadaljuje s spodbudami občinam za naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena.

Na Eko skladu tako nadaljujejo s kombiniranimi finančnimi spodbudami za naložbe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije za pravne osebe, ki so v obliki nepovratnih finančnih sredstev v višini do 20 % vrednosti naložbe in kredita s subvencionirano 0 % obrestno mero. Po novem bodo poleg podjetij, zadrug, samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti, do spodbud upravičena tudi društva in vse druge pravne osebe vpisane v poslovni register (npr. tudi verske skupnosti).

Bistvena sprememba je tudi ta, da ni več potrebna investicijska dokumentacija, kar bo poenostavilo pripravo vloge. Po novem je do spodbude upravičena tudi naložba v plinski kondenzacijski kotel za centralno ogrevanje, vendar le na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, še dodajajo. 

Spodbude za naložbe občin v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena se v okviru novega javnega poziva spreminjajo v segmentu opredelitve lesene gradnje, kjer je po novem vgradnja lesene fasadne obloge in lesenega stavbnega pohištva obvezna. Druga bistvena novost je zahteva za omejitev rabe energije tudi za ohlajevanje. Višine spodbud ostajajo nespremenjene glede na prejšnji javni poziv.

Več informacij je na voljo tukaj.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
5. julij 2019
517
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice