Novice

Novice

Začetek javne obravnave sprememb pravilnika o izdelavi in izdaji energetskih izkaznic stavb

Ministrstvo za infrastrukturo (MzI) je nedavno objavilo predlog sprememb pravilnika o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb. Ena izmed sprememb se nanaša tudi na implementacijo zahteve Evropske komisije, da se izvede prenos o energetski učinkovitosti stavb. V okviru tega člena je navedeno, da velja obveznost namestitve energetskih izkaznic tudi za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 m2 pogosto zadržuje javnost.

S spremembo in dopolnitvijo pravilnika ter dopolnjenim 336. členom novele energetskega zakona, ki je v zaključnem postopku sprejemanja v državnem zboru, bodo tako prenesli zahteve iz direktive o energetski učinkovitosti stavb (EPBD). V pravilniku o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb so tudi podrobneje predpisane klasifikacije vrste stavb, za katere velja obveznost namestitve energetskih izkaznic. Dopolnitev pravilnika prav tako prinaša klasifikacijo novih vrst stavb, kot so trgovine, nakupovalni centri, supermarketi, restavracije, gledališča, banke in hoteli. 

Zainteresirana javnost lahko morebitne pripombe na predlog pravilnika pošlje najkasneje do 11. junija 2019.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
4. junij 2019
588
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice