Novice

Novice

Transnacionalna platforma za odvečno toploto dostopna na spletu

Transnacionalna Platforma za Odvečno Toploto združuje znanja in programske rešitve, ki podpirajo in pospešujejo izrabo odvečne toplote v Evropi.

Orodja, ki so na voljo na spletni strani, omogočajo uporabnikom, da raziščejo potencial odvečne toplote v sedmih srednje evropskih regijah, oziroma, da s pomočjo priročnikov ocenijo potencial v svoji regiji.

Ključni orodji za ocenjevanje izvedljivosti projektov izrabe odvečne toplote, sta sistem za podporo odločanju in kalkulator odvečne toplote. Na podlagi predloženih energetskih podatkov orodji omogočata algoritemsko analizo ključnih tehničnih in ekonomskih parametrov, ki uporabniku podajo predhodno oceno ekonomske in tehnične izvedljivosti projekta v podporo naložbenim odločitvam. 

Platforma prikazuje primere najboljših praks za izrabo odvečne toplote v evropskih regijah; povzema postopke povezane z implementacijo projektov rabe odvečne toplote, ter omogoča vpogled v možnosti dodatnega financiranja po posameznih državah.

Platforma je eden ključnih rezultatov evropskega projekta CE-HEAT, financiranega s strani programa Interreg CENTRAL EUROPE, ki spodbuja sodelovanje pri reševanju skupnih izzivov v srednji Evropi. Slovenska partnerja projekta CE HEAT sta E-zavod, zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev ter Dravske Elektrarne Maribor. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
12. marec 2019
255
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice