Novice

Novice

Varčujte z energijo

Vsakdo lahko prispeva k varčevanju z energijo že z majhnimi spremembami in preprostimi aktivnostmi, je vsakoletno sporočilo dneva varčevanja z energijo, ki ga v Sloveniji obeležujemo 6. marca.

Med najpomembnejše aktivnosti za zmanjšanje porabe električne energije, ki se jih je priporočljivo držati ne le na današnji dan, temveč tudi vsak drug dan v letu, nedvomno sodijo:

- izkoriščanje dnevne svetlobe, kadar je to le mogoče,

- izklapljanje luči in električnih naprav, ko te niso v uporabi,

- uporaba kolesa in javnega prevoza, kadar je to mogoče,

- zamenjava zastarelih naprav z novejšimi oziroma takšnimi, ki imajo izboljšane energetske značilnosti, ter njihova racionalna raba.

S tovrstnimi majhnimi koraki lahko brez negativnih učinkov na udobje ali kakovost življenja vsakdo pripomore ne le k okoljskim, temveč tudi k lastnim koristim oziroma prihrankom.

Več informacij o tem, kako varčevati z energijo, učinkoviti rabi ter obnovljivih virih energije najdete tudi na našem portalu Trajnostna energija.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. marec 2019
320
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice