Novice

Novice

Pričenja se prenova Viške hiške

Pričenja se prenova Viške hiške

Z družbeno odgovornim projektom Energetsko učinkovita in samooskrbna 'Viška hiška' želijo Borzen, Slovenska filantropija in Mestna občina Ljubljana za delovanje humanitarne organizacije Slovenska filantropija zagotoviti ustrezne delovne prostore ter istočasno postaviti vzorčni model energetsko samooskrbne in učinkovite stavbe. Na ta način bo zgrajen most med teorijo in prakso ter spodbujeno zaupanje v energetsko učinkovitost. Na 'Viški hiški', v kateri deluje in jo je v upravljanje s strani Mestne občine Ljubljana prejela Slovenska filantropija, že poteka:

 • dokončanje energetske prenovo hiše (ovoj stavbe, …); 
 • postavitev samooskrbne sončne elektrarne s shranjevalnikom elektrike (baterije) in integracija modernejših naprav (IoT) v možnost prilagajanja odjema električne energije;
 • postavitev sistema napredne storitve upravljanja z energijo.

V projekt je vključena širša skupnost, uporabniki storitev Slovenske filantropije – prosilci za azil, kot tudi različna podjetja iz energetske, gradbene in drugih sektorjev.

Pomemben vidik projekta je tudi demonstracijski vidik, torej most med teorijo in prakso, saj želijo dokazati dodano vrednost celovite energetske sanacije in samooskrbe. Viška hiška bo tako vzorčni primer dobre prakse in bo v naslednjih letih deležna spremljanja učinkov sanacije, ki bodo javno dostopni, istočasno pa bo zainteresirani javnosti na voljo za oglede. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. oktober 2018
507
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice