Novice

Novice

Tehnološka mešanica boljša od popolnoma elektrificiranega sveta

Tehnološka mešanica je stroškovno učinkovitejša od prisilnega osredotočanja na popolno elektrifikacijo, je sredi oktobra na konferenci AEEC 20018 z naslovom »Distribucijska omrežja kot ključna infrastruktura za energetski svet prihodnosti« povedal Timm Kehler, direktor družbe Zukunft ERDGAS.

»Elektrifikacija je prava pot, vendar pa ni cilj popolnoma elektrificiran svet. Uporabiti moramo tudi druge ukrepe in načine, kako razogljičiti naš svet,« poudarja Kehler.

Kehler meni, da je potreben sistem, ki bo omogočal shranjevanje in dobavo energije v obsegu, ki ga današnji elektroenergetski sistem ne zmore zagotoviti. Plinsko omrežje pa po njegovem ponuja veliko potenciala za skladiščenje.

Omenil je tudi, da bi Nemčija lahko s pomočjo sintetičnega metana shranjevala svojo električno energijo pod zemljo dva meseca. Nemčija ima že 20 demonstracijskih projektov za prikaz tehnologije pretvorbe električne energije v plin (power-to-gas).

Plinsko omrežje lahko zmanjša tudi potrebo po širjenju prenosnega električnega omrežja. »Prenosna zmogljivost 1 GW je enakovredna zmogljivosti velike centralne elektrarne ali konični moči 200 sodobnih vetrnih turbin,« je povedal Kehler.

Iz tega razloga Kehler verjame, da obstaja prihodnost za plin, in sicer ob uporabi različnih tehnologij na različnih področjih (ogrevanje, transport itd.).

»V prihodnosti lahko plinsko omrežje predstavlja eno od hrbtenic energetske tranzicije (t.i. Energiewende), še posebej v kombinaciji z elektroenergetskim omrežjem. »Pričakujemo lahko veliko UZP, sintetičnega metana in vodika, biometana, itd. Razogljičenje je najmočnejše gonilo naše industrije, ki bo vse spremenilo tako, da bo šel razvoj v smeri nizkoogljičnih rešitev,« dodaja Kehler.

Kehler verjame, da okolja ne bomo mogli zavarovati zgolj z energetsko učinkovitostjo in obnovljivimi energijami ampak tudi s premikom na področju energentov (prehod s premoga na plin).

»Z decentraliziranimi SPTE (soproizvodnja toplote in električne energije) enotami in pretvorbo električne energije v plin (power-to-gas) bo distribucijsko omrežje zemeljskega plina postalo stabilizator naraščajočega deleža nestalnih obnovljivih energij,« je še povedal Kehler.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. oktober 2018
526
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice