Novice

Novice

Primeri dobre prakse: Od izkoriščanja energije morja do dronov za vetrnice

Start-up podjetja iz portfelja InnoEnergyja, tega največjega evropskega energetskega pospeševalnika, so doslej ustvarila že 1.741 delovnih mest in omogočila 56.000 ljudem iz držav v razvoju dostop do energije. Kot so predstavniki InnoEnergyja povedali na novinarski konferenci ob robu oktobrskega dogodka TBB (The Business Booster) v Kopenhagnu, čisti energetski viri iz InnoEnergyjevega portfelja generirajo tudi 1.147 GWh električne energije, prispevajo k energetskim prihrankom, ki so ocenjeni na 809,5 milijona evrov, ter k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida za 5,5 milijona ton v naslednjih 25 letih, kar je primerljivo z umikom 47.000 vozil z evropskih cest.

Inovacije ne ležijo le v tehnologijah, ampak tudi v regulativi in k sreči evropski regulatorji že premorejo več odprtosti za spremembe, ki jih zahteva prehod k trajnostni energetski prihodnosti, je na novinarski konferenci povedal prvi mož InnoEnergyja Diego Pavia, ki je spomnil tudi na poročilo z naslovom 'Clean Air Challenge', ki sta ga nedavno objavila InnoEnergy in Deloitte Poljska in ki pravi, da povprečna vrednost zunanjih stroškov smoga med letoma 2018 in 2025 znaša 475 milijard evrov, kar je v povprečju 2,9 % predvidenega letnega BDP v tem obdobju.

Zato, je poudaril Diego Pavia, morajo biti v prehod v bolj trajnostno prihodnost vključeni vsi možni deležniki, od poslovnih igralcev do končnih odjemalcev. Elena Bou, ki je pri InnoEnergyju odgovorna za inovacije, je pridala, da morajo zato tudi start-upi, ki jih odbirajo pri InnoEnergyju, prinašati dodano vrednost prav na področju spreminjanja sveta na bolje.

»Izzivi, ki so pred nami, so globalni, in zato skušamo tudi mi najti globalne rešitve,« je dejala Bouejeva in dodala, da nasploh skuša InnoEnergy spodbujati k aktivnemu delovanju celoten ekosistem, v katerem deluje. »Dvesto InnoEnergyjevih start-upov prinaša inovativne tehnologije, ki odgovarjajo na energetske izzive spreminjajoče se družbe. Naj gre za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov ali pa za ustvarjanje novih delovnih mest, ta podjetja prinašajo viden učinek na področju smotrne rabe in tudi trajnostne proizvodnje energije, je povedala in dodala, da zato tudi InnoEnergy start-upom nudi 'pametni denar' in ne zgolj 'investicij kar tako'.

Kot je Diego Pavia omenil tudi v sami otvoritvi konference TBB, ima InnoEnergy v svojem portfelju energetskih start-upov tako tudi že tri potencialne samoroge, med zadnjimi 'start-up zgodbami' o uspehu pa pri InnoEnergyju izpostavljajo švedsko podjetje CorPower Ocean, ki razvija tehnologijo za proizvodnjo električne energije iz morskih valov. Spomnimo, da je Diego Pavia za Energetiko.NET že pred tremi leti povedal, da stavi na energijo morja.

»Energija morja je največji vir energije na svetu, obenem pa je – drugače od vetra - stalno na voljo,« je v nadaljevanju povedal prvi mož podjetja CorPower Ocean Patrik Möller, ki pravi tudi, da obetaven poslovni model te tehnologije enostavno podpira – fizika. Pilotni projekt omenjeni start-up načrtuje med letoma 2021 in 2023, ko je predviden tudi začetek predkomercialnega delovanja njihove tehnologije.

Drugi InnoEnergyjev start-up, podjetje Pro-Drone, pa si je za cilj postavil zmanjšati stroške vzdrževanja vetrnih turbin na kopnem za približno 1.000 evrov na pregled – in to jim tudi uspeva, je povedal ustanovitelj in direktor podjetja André Moura, ki je na novinarski konferenci povedal tudi, da je Pro-Drone v prvem letu komercialnega delovanja izvedel že 2.300 pregledov vetrnih turbin v Evropi in Južni Ameriki. Do danes so pridobili nekaj več kot petnajst strank, ki imajo tudi same smele načrte za rast v prihodnjem letu, v start-upu pa so ponosni tudi na razvoj avtomatskega zaznavanja morebitnih anomalij na vetrnicah.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
19. oktober 2018
560
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice