Novice

Novice

Energetski sistem prihodnosti zahteva izobražene porabnike

Če bo cena ogljika ustrezna, bo učinek tega viden tudi na (energetskih) inovacijah, je bilo med drugim slišati na omizju o energetski prihodnosti na InnoEnergyjevi konferenci TBB (The Business Booster), ki je sredi oktobra potekala v Kopenhagnu. Namreč, prav inovacije bodo odgovor na vse bolj grozeče podnebne spremembe, so se strinjali razpravljavci omizja, ki so poudarili nujnost vključenosti končnega porabnika v snovanje energetske prihodnosti.

»V peklu ni nobenega scenarija,« je bila neposredna britanska podjetnica Sara Bell, ki je menila, da so pri današnjih podnebnih izzivih ekologi premalo agresivni in posledično prodorni s svojimi namerami, francoski ekonomist Patrice Geoffron pa je spomnil, da je povsem jasno, da bo pritisk na planet še večji z vse več prebivalcev. Zaradi vsega tega se bo v prihodnosti težko povsem odreči tudi jedrski energetiki, je bilo slišati, a, kot je menil Michael Sen iz nemškega Siemensa, je izhod iz jedrske opcije, za katerega se je odločila Nemčija, pravilen, »drugo vprašanje pa je, če je bil tudi način tega izhoda ustrezen«.

Zagotovo pa je najpomembneje, da se na vseh področjih energetike, najsi gre za (smotrno) rabo energije, najsi za (pameten) izbor virov energije, saj niso vsi viri ustrezni za vsakršno energetsko lokacijo, stalno in aktivno dela na ozaveščanju in informiranju vseh možnih deležnikov, so se strinjali razpravljavci z Larsom Aagaardom iz danskega energetskega združenja na čelu. Ta je dejal, da je trenutno morda lažje biti politik kot pa energetik, saj energetska tranzicija nikakor ni lahko delo.

Michael Sen je pri tem dodal, da je za trajnostno energetsko prihodnost ključno ne le potrebno tehnično ozadje, kot je denimo možnost shranjevanja energije, ampak tudi ustrezno regulatorno zaledje. »Nov energetski sistem zahteva izobražene porabnike,« je še sklenil ekonomist Patrice Geoffron.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
18. oktober 2018
518
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice