Novice

Novice

WWF: Energetska strategija EBRD ni usklajena s Pariškim sporazumom

Osnutek energetske strategije, ki ga je pripravila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in ga v torek, 25. septembra, dala v javno obravnavo, kaže, da strategija ni povsem usklajena s cilji Pariškega sporazuma, so prepričani v Svetovnem skladu za naravo (WWF). Razlog je podpora plinskim projektom.

Strategija, ki ni bila posodobljena od leta 2013, bo določila dejavnosti EBRD v energetskem sektorju v naslednjih petih letih.

»WWF podpira strategijo, ki kaže, da banka ne bo več financirala novih naftnih projektov, medtem ko bo podpirala prizadevanja držav, da prenehajo uporabljati premog. A to, da pušča široko odprta vrata za financiranje prihodnjih plinskih projektov brez jasnih in podrobnih meril, kaže, da strategija kot celota ni usklajena s cilji Pariškega sporazuma,« pravi WWF. Doda, da so se multilateralne razvojne banke, vključno z EBRD, izrecno zavezale, da bodo svoje finančne tokove uskladile s Pariškim sporazumom. »Predlagana strategija ni primerna za pravilno izvajanje obveznosti EBRD,« je prepričan WWF.

Poudarjajo, da bodo za banko pripravili konkretna priporočila za izboljšanje njene energetske strategije.

 

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1. oktober 2018
943
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice