Novice

Novice

Kakšna je finančna vrednost koncesije, ki jo občina podeli zasebnemu partnerju?

Ste kdaj razmišljali o tem kakšna je finančna vrednost koncesije, ki jo občina podeli zasebnemu partnerju? O tem bo tekla beseda na Borzenovi konferenci Trajnostna energija lokalno: Kako s povezovanjem občin do financiranja in izvedbe ukrepov URE,  na katero se brezplačno lahko prijavite do 14. septembra. Konferenca se bo odvijala v torek, 18. septembra 2018, od 9. do 14. ure na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. 

Temo bo naslovil mag. Dejan Podhraški, finančni strokovnjak za koncesije iz družbe ROC, d. o. o.: 

Vrednotenje koncesij in poznavanje njihovih finančnih vrednosti je izjemno pomembno za koncedenta, saj mu to v končni posledici omogoča doseganje najnižjih cen koncesijskih storitev in finančne prihranke. Vrednost koncesije je namreč vedno odvisna od denarnih tokov, ki jih bo ta prinesla koncesionarju. Analiza denarnega toka koncesionarja, ki je temelj izračuna vrednosti koncesije, nam pokaže spodnjo finančno mejo bodočih prihodkov, ko je koncesionar še pripravljen vstopiti v koncesijsko razmerje. Posledično si koncedent v pogajanjih s koncesionarjem močno izboljša pogajalsko moč ter tako zagotovi najnižje cene koncesijskih storitev.  

Na primerih iz prakse energetskega pogodbeništva bomo pogledali, kako privlačni so ti projekti za zasebnega partnerja, kako izboljšati pogajalsko moč javnega partnerja, kakšen je vpliv referenčnih cen energentov ter udeležbe javnega partnerja na zagotovljenih prihrankih na pogajanja, kako se opredelijo zagotovljeni prihranki itd. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
5. september 2018
1151
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice