Novice

Novice

Svetovni energetski svet preverja, katera so ključna energetska vprašanja

Svetovni energetski svet (WEC) je konec avgusta začel analizo vpliva okoliščin in parametrov, ki najbolj oblikujejo nacionalne energetike. V sklopu tega je objavil anketo, s katero želi v posameznih državah raziskati njihovo pomembnost, verjetnost in vplivnost ter pomagati odločevalcem v energetiki.

Anketa je dostopna v angleškem jeziku TUKAJ. Rezultati raziskave bodo objavljeni v sredini oktobra 2018. Za oblikovanje čim bolj realne slike je sicer pomembno, da se v raziskavo vključi čim več deležnikov iz posameznih držav.

V tem obdobju bo prav tako dokončno oblikovana vsakoletna ocena nacionalnih energetik držav članic WEC z vsega sveta. Slovenija se je v lanskem indeksu energetske trileme WEC (Energy Trilemma Index 2017) povzpela za dve mesti in zavzela 10. mesto.

»Letošnja analiza pa je pokazala, da je Slovenija še napredovala. Kakšna je njena uvrstitev v letošnji oceni, bo razkrito med 8. in 11. oktobrom 2018,« je ob tem dejal dr. Franc Žlahtič, predsednik slovenskega nacionalnega komiteja svetovnega energetskega sveta (SNK WEC).

Žlahtič je še omenil, da je WEC maja letos zaključil delo na Poročilu o svetovnih energetskih vprašanjih (ang. World Energy Issues Monitor 2018), katerega osrednja tema je energetski prehod.

V svojem poročilu WEC ugotavlja, da v svetovnem merilu predstavljajo inovativne tehnologije, kot so skladiščenje električne energije, obnovljivi viri energije (OVE) in zasnova trga, glavni vpliv na prednostne naloge vodilnih svetovnih energetikov v letu 2018. Pri tem je tehnologija veriženja blokov (blockchain) dobila visoko oceno pri vplivu in negotovosti v vsaki regiji, vključeni v raziskavi, ki pokriva več kot 1200 energetskih voditeljev v 95 državah.

Analiza je po besedah Žlahtiča nastala na temelju statističnih podatkov ter odgovorov spletnih anket v posameznih državah. »V Sloveniji smo uspeli doseči takšno število sodelovanja v anketah, da je posebej prikazana tudi Slovenija in njena energetika,« pravi.

Med ključnimi negotovostmi, ki energetskim voditeljem v Sloveniji kratijo spanec, poročilo navaja OVE, cene električne energije in blaga, podatke in umetno inteligenco (data AI) in digitalizacijo, med prednostnimi nalogami, na katerih najbolj delajo energetski voditelji v Sloveniji, pa omenja energetske subvencije, energetsko učinkovitost, evropsko kohezijo, podnebni okvir in jedrsko energijo.

V Sloveniji je sicer eden najbolj pomembnih potencialnih energetskih virov hidroenergija. Kot v poročilu navaja WEC, Slovenija dela na optimizaciji obratovanja obstoječih hidroelektrarn in na izgradnji nekaterih novih. Za prihodnost razvoja energetike v Sloveniji naj bi imeli pomembno vlogo še spodbujanje energetske učinkovitosti in prihodnja politika podpor OVE.

»Obstaja nevarnost, da bi to v prihodnje postalo gospodarsko breme, s čimer bi preprečili naložbe v druge energetske dejavnosti, kot je digitalizacija energetike. Uravnoteženje učinkov teh treh akcijskih prioritet je v ospredju razmišljanja energetskih voditeljev,« piše v poročilu. Dodaja še, da je med prednostnimi nalogami, ki jo je treba obravnavati v prihodnjih letih, še prihodnja mešanica energetskih virov, »z odločno dolgoročno odločitvijo o jedrski opciji«.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. september 2018
1053
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice