Novice

Novice

Primer dobre prakse: Kranj dobil največji sistem izposoje električnih koles v Sloveniji

V Kranju so v začetku avgusta uradno odprli pet novih postaj za izposojo električnih koles. S 16 elektrificiranimi postajami, 32 električnimi in 48 mestnimi kolesi je tako kranjski sistem postal največji sistem izposoje električnih koles v Sloveniji, so sporočili z Mestne občini Kranj.

Podjetje za distribucijo električne energije Elektro Gorenjska je medtem poskrbelo za postavitev novega postajališča in petih koles na Primskovem. Podjetje je pristopilo k sistemu KRsKOLESOM s približno 25.000 evrov vredno donacijo v postajališče in kolesa. Kupili so tudi nekaj kartic za izposojo koles za svoje zaposlene, ki bodo lahko tako kolesa uporabljali za vožnjo po mestu.

»Elektro Gorenjska pozdravlja pobude in aktivnosti gorenjskih občin v smeri trajnostnega razvoja. Smo pomemben akter v razvojnih projektih, po svojih močeh prisluhnemo in pomagamo gorenjskim občinam pri uresničevanju lokalnih energetskih konceptov. Odločitev, da sodelujemo in podpremo kolesarski sistem KRsKOLESOM, ki je v Kranju prisoten dobro leto, ni bila težka,« je komentiral dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektra Gorenjska.
 
Kot so Mestni občini Kranj zapisali v sporočilu za javnost, so letos zabeležili že skoraj 15.000 izposoj koles, sistem KRsKOLESOM pa ima trenutno 885 uporabnikov. Nadgradnja sistema z električni kolesi in širitev postaj na obrobje Kranja, tudi s pomočjo evropskih in državnih sredstev, naj bi pritegnila še nove uporabnike. Mestna uprava je uspešno kandidirala s projekti na kar dveh razpisih za evropska sredstva za nadgradnjo sistema, pri čemer je prijavila projekte v skupni vrednosti dobrega pol milijona evrov in bo prejela 315.000 evrov.

Občina namerava letos vzpostavili še štiri postaje, ki jih širi koncentrično okoli centra mesta. Prihodnje leto pa naj bi bilo območje Kranja s sistemom v celoti pokrito in naj bi vključevalo 27 postajališč s 74 električnimi in 87 mestnimi kolesi.

Po besedah kranjskega župana Boštjana Trilarja, mora občina poskrbeti tudi za kolesarsko infrastrukturo. Zato ima pripravljene vloge za evropska sredstva za ureditev kolesarskih stez v skupni dolžini 16 kilometrov. Vrednost projekta je okoli 3,5 milijona evrov, pri čemer naj bi EU prispevala 2,5 milijona evrov. Zaradi počasnosti postopkov pri pridobivanju zemljišč naj bi realizacija trajala od tri do pet let.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. avgust 2018
1028
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice