Novice

Novice

Razpisanih 56,6 milijona evrov za pilotne in demonstracijske projekte; poudarek na digitalnih tehnologijah

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je objavilo javni razpis za izbor operacij za pilotne in demonstracijske projekte »DEMO PILOTI II 2018«, ki je namenjen razvoju in predstavitvi prebojnih in inovacijskih projektov na področjih uporabe Strategije pametne specializacije Slovenije (S4). Razpis je vreden 56,6 milijona evrov, od tega je 41,4 milijona evrov namenjenih za Kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija in 15,17 milijona evrov za Kohezijsko regijo Zahodna Slovenija. Rok za prijavo je 23. oktober 2018, projekti pa se bodo lahko izvajali do največ treh let, so sporočili z ministrstva.

Kot pojasnjujejo na MGRT, bodo pilotni in demonstracijski projekti namenjeni predstavitvi tehnoloških rešitev na način, kot še doslej ni bil uporabljen.

»Posebna pozornost je namenjena uporabi novih tehnologij, ki ustrezajo karakteristikam Industrije 4.0, pri čemer je poudarek zlasti na digitalnih tehnologijah, kot so umetna inteligenca, internet stvari, v ospredju je kognitivno računalništvo, tehnologije blockchain, tehnologije distribuiranih zapisov in podobno. Pričakujemo, da bodo imeli produkti, storitve ali poslovni modeli in procesi, ki bodo nastali s pomočjo tega razpisa, pomemben učinek na rast, učinkovitost, produktivnost in posledično tudi večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Da pa bi hkrati dosegli učinke Industrije 5.0, bodo podprti projekti uravnoteženo ustvarjali okolje tudi za elemente trajnostnega razvoja in ustvarjanje vrednosti ter povečanje kakovosti življenja deležnikov in skupnosti,« pravijo na MGRT. 
 
Dodajajo, da bodo pilotni demo projekti namenjeni tudi iskanju odgovorov na izzive oblikovanja novega pravnega okvira in zagotavljanja ustreznega regulatornega okolja za večjo pravno gotovost in boljše poslovno okolje predvsem na področju tistih tehnologij, ki jih zaradi zahtevnosti področij ne moremo umestiti v obstoječi pravni okvir (kot npr. tehnologije blockchain).

»Ustvarjanje testnega okolja (t.i. sandbox) na horizontalnih in vertikalnih področjih bo tako v obdobju izvajanja operacij omogočila izvedbo korakov za izgradnjo ustreznega in spodbudnega poslovnega okolja za investitorje,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Projekti bodo lahko pridobili višino subvencije najmanj do 1.000.000 evrov in največ do 5.000.000 evrov, pri čemer bo možna kombinacija pilotne in demonstracijske faze ali pa izvedba samo demonstracijske faze. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da izvedba samo pilotne faze ne bo mogoča. 
 
Projekti se bodo izvajali v konzorcijih, pri čemer bo konzorcij opredelil vodilnega partnerja. Ministrstvo uvaja tudi možnost sodelovanja v konzorciju za start-up podjetja in socialna podjetja ter pravne osebe javnega prava. Stroški bodo upravičeni na lokaciji izvedbe demonstracijskega projekta.     

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
21. avgust 2018
1796
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice