Novice

Novice

Slaba tretjina gospodinjstev za hlajenje bivalnih prostorov uporablja klimatske naprave

Slaba tretjina gospodinjstev (okoli 32 %) za hlajenje bivalnih prostorov uporablja klimatske naprave. V dveh letih se je sicer število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatsko napravo povečalo za četrtino. kaže raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017.

Število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave, vztrajno narašča. Več kot polovica (53 odstotkov) klimatske naprave uporablja tudi za ogrevanje. Skoraj tri četrtine (72 odstotkov) klimatsko napravo vklopi, ko zunanja temperatura preseže 28 °C. Pri tem pa slabi dve tretjini (59 odstotkov) vzdržuje notranjo temperaturo med 22 in 25 °C.


Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017, ki vključuje 1015 anketiranih slovenskih gospodinjstev, kažejo, da se je število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave, povečalo s 25 odstotkov leta 2015 na 32 odstotkov. Dobri dve petini (42 odstotkov) gospodinjstev se ob tem strinja s trditvijo: »Brez klime poleti ne moremo shajati«. Med njimi je več takih, ki živijo v večstanovanjskih stavbah (51 odstotkov), in manj takih, ki živijo v enodružinskih hišah (36 odstotkov). Skoraj polovica gospodinjstev (47 odstotkov) s klimatskimi napravami hladi od 31 do 60 m² površine, slaba tretjina (30 odstotkov) do 30 m², slaba četrtina (23 odstotkov) pa nad 60 m² površine.


Novo klimatsko napravo namerava kupiti 5 odstotkov anketiranih gospodinjstev. V primerjavi z letom 2015 se je delež tistih, ki ne nameravajo kupiti klimatske naprave, zmanjšal za 7 odstotkov. V primerjavi z letom 2015 se je delež tistih, ki nameravajo kupiti klimatske naprave, povečal za 1 odstotek, in delež tistih, ki ne vedo, ali jih bodo kupili, pa za 5 odstotkov.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
8. avgust 2018
586
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice