Novice

Novice

Slovenskemu raziskovalcu 1,4 milijona evrov za projekt s področja elastokaloričnega hlajenja

Evropski raziskovalni svet (ERC) je med projekti raziskovalcev z vsega sveta izbral tudi projekt slovenskega raziskovalca Jake Tuška z s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Slednji bo za izvedbo projekta SUPERCOOL (Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje) prejel 1,4 milijona evrov, so sporočili iz Evropske komisije.

Kot pojasnjujejo na Univerzi v Ljubljani, bodo predmet raziskave »ključni elementi elastokalorične hladilne tehnologije, ki po številnih ocenah kaže največji potencial kot alternativa dandanes široko uporabne parnokompresorske tehnologije hlajenja. Ta je kljub več kot stoletnem razvoju še vedno relativno slabo energetsko učinkovita in ekološko sporna«.

»Končni cilj projekta je razviti elastokalorično hladilno napravo, ki bi lahko predstavljala prvi večji preboj na področju hlajenja v zadnji sto letih z večjo učinkovitostjo ter manjšim onesnaženjem okolja. Ob uspešnem razvoju bo predlagan koncept hlajenja lahko široko uporaben na različnih področjih hladilne tehnike, vse od miniaturnega hlajenja do velikih hladilnih sistemov in toplotnih črpalk,« pravijo na Univerzi v Ljubljani.

Nosilec projekta Jaka Tušek, ki je raziskovalec v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko (LAHDE) na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je ob tem poudaril, da bodo poleg elastokalorične tehnologije hlajenja dognanja projekta SUPERCOOL vplivala tudi na številna druga, širša področja, kot so predvsem medicina, gradbeništvo in strojništvo.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. avgust 2018
625
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice