Novice

Novice

EU in Kitajska krepita sodelovanje na področju podnebnih sprememb in čiste energije

EU in Kitajska sta se na nedavnem 20. vrhu zavezali izboljšati sodelovanje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in uresničevanje pariškega podnebnega sporazuma. V ta namen bosta okrepili politično, strokovno, gospodarsko in znanstveno sodelovanje na področju podnebnih sprememb in čiste energije, so sporočili iz Evropske komisije.

EU in Kitajska sta tako med drugim podpisali memorandum o soglasju za okrepitev sodelovanja na področju trgovanja z emisijami, ki »izpostavlja potencialni prispevek k nizkoogljičnemu gospodarstvu ter krepi sodelovanje med dvema največjima sistemoma trgovanja z emisijami na svetu«.

Z memorandumom o soglasju o sodelovanju na področju krožnega gospodarstva pa je bil vzpostavljen okvir za sodelovanje v podporo prehodu na krožno gospodarstvo, ki zajema strategije, zakonodajo, politiko in raziskave na področju skupnih interesov. Kot pravijo na Komisiji, bo področje skupnega dela zajemalo sisteme upravljanja in orodja politike, kot so okoljsko primerna zasnova, ekološko označevanje, razširjena odgovornost proizvajalca, okolju prijazne oskrbne verige ter financiranje krožnega gospodarstva. Obe strani bosta tudi izmenjali najboljše prakse na področju industrijskih parkov, kemikalij, plastike in odpadkov.

Po navedbah Komisije je bil v ponedeljek storjen tudi »dober napredek« glede trenutnih pogajanj o naložbenem sporazumu, »ki je glavna prednostna naloga in ključni projekt za vzpostavitev in ohranjanje odprtega, predvidljivega, poštenega in preglednega poslovnega okolja za evropske in kitajske vlagatelje«. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. julij 2018
821
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice