Novice

Novice

Evropa v prvem polletju za 8 % povečala vlaganje v čisto energijo

V Evropi je bilo investicij v čisto energijo v prvi polovici letošnjega leta za 16 milijard dolarjev, kar je 8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na globalni ravni se je medtem vlaganje v čisto energijo po podatkih organizacije Bloomberg New Energy Finance (BNEF) skrčilo za 1 odstotek in doseglo 138,2 milijarde dolarjev.

»Pri letošnjih investicijah v čisto energijo na globalni ravni dobivamo mešano sliko. Medtem ko se razmere za investicije v sončno energijo zaostrujejo, pa finančne zaveze za vetrno energijo in pametne energetske tehnologije, kot so električna vozila in baterije, presegajo lanskoletno raven,« so ugotovili v BNEF.

Lani so se investicije v električno energijo iz obnovljivih virov, ki so predstavljale tri četrtine naložb v proizvodnjo električne energije, znižale za 7 odstotkov, na nekaj manj kot 300 milijard dolarjev, je v omenjenem poročilu zapisala Mednarodna agencija za energijo IEA.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
20. julij 2018
575
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice