Arhiv novic

Arhiv novic

Sončna energija bi lahko bila rešilna bilka za evropske premogovne regije

Fotovoltaični sistemi bi lahko povsem nadomestili trenutno proizvodnjo električne energije v premogovnih elektrarnah evropskih premogovnih regij v tranziciji, razkriva študija Skupnega raziskovalnega središča (JRC) Evropske komisije. V slovenski premogovni regiji je tega potenciala za proizvodnjo 4,9 TWh električne energije na leto, kaže študija.

Raziskovalci so analizirali tehnični fotovoltaični potencial 42 premogovnih regij EU v tranziciji. Upoštevali so različne vrste fotovoltaičnih sistemov, vključno s talnimi sistemi, razvitimi bodisi na rudarskih zemljiščih bodisi v njihovi okolici. V analizo so vključili tudi inštalacijo strešnih fotovoltaičnih sistemov na obstoječem stavbnem fondu.

Ugotovili so, da razpoložljive površine »zadostujejo za proizvodnjo enake količine električne energije, kot jo trenutno proizvajajo vse premogovne in lignitne elektrarne v Evropski Uniji«.

Kot prikazuje študija, bi lahko celovito izkoriščanje prepoznanega tehničnega potenciala v premogovnih regijah v tranziciji (730,3 GW) prineslo skupno 874,3 TWh električne energije iz fotovoltaike, »kar bi potencialno nadomestilo proizvodnjo električne energije v trenutno obratujočih premogovnih elektrarnah v EU – če bi dodali tudi dovolj fleksibilne proizvodnje in zmogljivosti za shranjevanje«.

»Tako obsežna inštalacija fotovoltaičnih sistemov bi bila revolucionarna za EU in za globalni trg, saj bi šestkratno presegla inštalacije s konca leta 2018 (117 GW) v EU,« izpostavijo raziskovalci JRC.

Slovenija – kjer tretjina električne energije izhaja iz termoelektrarn – naj bi imela po oceni raziskovalcev potencial za inštalacijo 4,2 GW sončnih zmogljivosti (večinoma na razpoložljivih zemljiščih in strehah), ki bi lahko prispeval 4,9 TWh električne energije na leto. Termoelektrarne Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so glede na Poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2018, ki ga je izdala Agencija za energijo, lansko leto proizvedle 3,7 TWh električne energije.

V Bolgariji – kjer premogovne elektrarne zagotavljajo približno polovico električne energije – znaša tehnični fotovoltaični potencial 48,9 GW, prispeval pa naj bi 50,7 TWh električne energije. V Romuniji – kjer premogovne elektrarne pokrijejo okoli četrtino proizvedene energije – je ta potencial še večji, saj znaša kar 70 GW, prispeval pa naj bi 85,8 TWh električne energije.

Na ravni celotne Evrope bi po mnenju raziskovalcev inštalacija 580 GW sončnih zmogljivosti v naslednjih 15 letih na letni ravni zagotovila 135.000 gradbeniških delovnih mest.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice